Proiecte regizorale

Mai jos veți vedea fiecare spectacol al Letei Popescu plasat într-o anumită categorie: colaj / devised theater / de la proză la spectacol / texte contemporane / teatru pentru adolescenți / teatru de animație (pentru copii). Diversitatea categoriilor demonstrează interesul regizoarei pentru funcțiile pe care teatrul le are, de la funcția educativă la cea de divertisment, de la funcția de critică socială la cea de dezvoltare de public. 
 
„Îmi place să fie ordine în direcțiile artistice pe care le urmez, așa încât lucrez pe proiecte regizorale și am câteva interese pe care le pot prezenta.  Lucrez pentru publicul matur dar mi-am manifestat curiozitatea și în teatrul pentru copii. Nu fac asta des, și când o fac, o fac la Teatrul Gong din Sibiu. Prin colaborările cu Replika-București și Reactor-Cluj am creat și spectacole pentru adolescenți, în cadrul unor proiecte specifice organizațiilor. Proiectele de regie pot fi derulate pe o perioadă deschisă de timp sau pot fi create doar într-un anumită perioadă sau într-un anumit spațiu. Cel mai recent proiect de regie este cel denumit Colaj, ce se  desfășoară din ianuarie 2019-ferbuarie 2020. Acesta cuprinde 3 spectacole: (IN)VIZIBIL, (IN)CREDIBIL, (IN)CORECT.” Leta Popescu

proiecte

colaj

Proiectul Colaj se desfășoară doar în perioada 2019-2020. Se numește astfel pentru că mi-am propus ca fiecare spectacol să fie semnat de mai mulți autori. Pentru primul spectacol, (IN)VIZIBIL, am colat atât texte scrise de mine cât și fragmente din poeme semnate de autori români și maghiari contemporani. Pentru cel de-al doilea, (IN)CREDBIL am colat 4 scene diferite scrise de mine, Peca Ștefan, Elise Wilk și Mihaela Michailov. Despre cel de-al treilea, pe curând.  

devised theatre

Spectacolele create prin tehnica de lucru devised sunt cele care vorbesc despre interesul meu față de munca de creație în echipă. Nu întotdeauna creez un univers al meu, cum se poate vedea în proiectul Colaj, uneori îmi doresc să fiu coordonatorul unei lumi născute din ceva comun, din întreaga echipă artistică. Până acum spectacolele născute prin această metodă sunt: Open, 9 din 10 și Parallel.

de la proză la spectacol

Proiectul de dramatizare a prozei contemorane românești s-a desfășurat cu precădere în perioada 2013-2015, suprapus cu lucrarea de disertație. Proiectul rămâne unul deschis, la care voi reveni cu prima ocazie. Până acum am lucrat cu texte de Bogdan Coșa (Poker), Dan Coman (Ghinga) și Florin Lăzărescu (Sfârșit).

texte contemporane

Aici putem găsi spectacole realizate în urma unor invitații în diferite teatre. De menționat e faptul că fiecare text contemporan susține o cauză și are o temă care m-a interesat în momentul transformării lui în spectacol. Nu am montat niciodată un autor care nu mai e printre noi. Acela va fi probabil un alt proiect de regie. Printre autorii contemporani cu ale căror texte am lucrat se numără: Nicoleta Esinencu (American Dream), Alexa Băcanu (Call it Art!, Neverland), Alexandra Pâzgu (Proteine fluorescente), Lovassy Cseh Tamás (Pas(sz)), Gabriel Sandu (Tatăl meu, preotul), Elise Wilk (Hideg).   

teatru pentru adolescenți

Tema adolescenților este una de interes pentru mine, așa încât dedic și acestui tip de teatru o parte din creația mea. Proiectul de regie teatru pentru adolescenți este unul deschis, în cadrul căruia voi mai lucra atunci când se va ivi ocazia. Spectacolele destinate adolescenților pe care le-am regizat până acum numără: Dispariția și Totul e foarte normal.

teatru de animație

Teatrul de animație mă fascinează prin mecanismele lui și prin fantezia la care trebuie să faci apel de fiecare dată. Proiectul de regie în care îmi arăt interesul pentru un teatru de copii este unul deschis dar căruia îi acord rar timpul necesar. Spectacolele montate până acum au fost cele de la Teatrul Gong Sibiu: Kinderzimmerzauberei și Der Fleck.