Proiecte regizorale
Mai jos veți vedea fiecare spectacol al Letei Popescu plasat într-o anumită categorie: teatru popular / colaj / devised theater / de la proză la spectacol / texte contemporane / teatru pentru publicul tânăr. Diversitatea categoriilor demonstrează interesul regizoarei pentru funcțiile pe care teatrul le are, de la funcția educativă la cea de divertisment, de la funcția de critică socială la cea de dezvoltare de public.
„Îmi place să fie ordine în direcțiile artistice pe care le urmez, așa încât lucrez pe proiecte regizorale și am câteva interese care se tot dezvoltă. În general sunt cunoscută pentru spectacolele pentru publicul matur și e normal să fie așa, căci pe asta mă și concentrez cel mai mult. Însă mi-am manifestat curiozitatea și interesul și pentru teatrul pentru copii (Teatrul Gong din Sibiu), sau pentru adolescenți, prin colaborările cu Replika-București și Reactor-Cluj.
Proiectele de regie pot fi derulate pe o perioadă deschisă de timp sau pot fi create doar într-o anumită perioadă sau într-un anumit spațiu. Un proiect de regie pe termen scurt este, de exemplu, proiectul COLAJ, o trilogie din perioada ianuarie 2019-ferbuarie 2020 care cuprinde 3 spectacole: (IN)VIZIBIL, (IN)
Proiectul aflat în desfășurare este proiectul de teatru popular despre care puteți citi mai jos și asupra căruia voi mai reveni.”
Leta Popescu
teatru popular
Proiectul de regie Teatru popular (titlu în lucru) a început în stagiunea 2021-2022, la Teatrul Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebrean, cu premiera spectacolului Lucruri nespuse și continuă până astăzi. Este un program ce conține spectacole realizate exclusiv la sală mare, prin care mi-am propus să atrag un public mai larg, fără să fac rabat de le preocupările estetice și de temă anterioare. Dacă până în 2021 (sau mai bine spus, până în pandemie), am lucrat doar în săli studio (mai mici sau mai mari), după pandemie, am simțit nevoia să rup bariera între: spectacolul popular (considerat, grosso modo, ca fiind o comedie/o poveste ușoară pentru publicul larg), spectacolul experiment (considerat grosso modo, ca fiind unul cu adresabilitate redusă, cunoscătorilor), spectacolul cu miză social-politică (considerat grosso modo, unul militant, de studio, pentru un public țină și de cele mai multe ori, neinteresant pentru publicul larg). Combinația dintre aceste 3 tipuri de spectacole este miza mea atunci când gândesc un spectacol de „teatru popular”.
colaj
Proiectul Colaj se desfășoară doar în perioada 2019-2020. Se numește astfel pentru că mi-am propus ca fiecare spectacol să fie semnat de mai mulți autori. Pentru primul spectacol, (IN)VIZIBIL, am colat atât texte scrise de mine cât și fragmente din poeme semnate de autori români și maghiari contemporani. Pentru cel de-al doilea, (IN)CREDBIL, am colat 4 scene diferite scrise de mine, Peca Ștefan, Elise Wilk și Mihaela Michailov. La (IN)CORECT am colat amintiri ale întregii echipe, textul ajungând în final să fie semnat de mine.
devised theater
Spectacolele create prin tehnica de lucru devised sunt cele care vorbesc despre interesul meu față de munca de creație în echipă. Nu întotdeauna creez un univers al meu, cum se poate vedea în proiectul Colaj, uneori îmi doresc să fiu coordonatorul unei lumi născute din ceva comun, din întreaga echipă artistică. Până acum spectacolele născute prin această metodă sunt: Open, 9 din 10 și Parallel.
de la proză la spectacol
Proiectul de dramatizare a prozei contemorane românești s-a desfășurat cu precădere în perioada 2013-2015, suprapus cu lucrarea de disertație. Proiectul rămâne unul deschis, la care voi reveni cu prima ocazie. Până acum am lucrat cu texte de Bogdan Coșa (Poker), Dan Coman (Ghinga) și Florin Lăzărescu (Sfârșit).
texte contemporane
Aici putem găsi spectacole realizate în urma unor invitații în diferite teatre. De menționat e faptul că fiecare text contemporan susține o cauză și are o temă care m-a interesat în momentul transformării lui în spectacol. Nu am montat niciodată un autor care nu mai e printre noi. Acela va fi probabil un alt proiect de regie. Printre autorii contemporani cu ale căror texte am lucrat se numără: Nicoleta Esinencu (American Dream), Alexa Băcanu (Call it Art!, Neverland), Alexandra Pâzgu (Proteine fluorescente), Lovassy Cseh Tamás (Pas(sz)), Gabriel Sandu (Tatăl meu, preotul), Elise Wilk (Hideg).
teatru pentru public tânăr
Categorie ce cuprinde „teatru pentru adolescenți” și „teatru de animație”, ambele fascinante pentru mine pentru că necesită un alt tip de limbaj. Proiectul de regie teatru pentru publicul tânăr este unul deschis, în cadrul căruia voi mai lucra atunci când se va ivi ocazia. Spectacolele destinate adolescenților pe care le-am regizat până acum numără: Dispariția și Totul e foarte normal. Spectacolele de animație montate până acum au fost cele de la Teatrul Gong Sibiu: Kinderzimmerzauberei și Der Fleck.