9 out of 10

devised theatre

Opening: May 11, 2014

REACTOR – a place for creative experiments, Cluj-Napoca

Director’s Intent

Am fost întotdeuna atrasă de cărțile motivaționale și m-am întrebat deseori cum poate o broșură să te învețe să iubești sau să ai succes, să fii apreciat sau…perfect. La început mi s-a părut amuzant, însă în momentul în care am realizat că acest tip de literatură nu e doar ridicol ci și extrem de periculos m-am hotărât să vorbesc despre asta. Pentru că industria cărților motivaționale profită mizerabil de vulnerabilitatea și slăbiciunea omului disperat. Mi-am dorit să vorbesc despre autenticitate și nu puteam să o fac decât punând în evidență opusul.

Synopsis

Acid şi ironic, „9 din 10” este o critică a industriei cărților motivaționale şi o celebrare a autenticităţii din spatele normelor propuse de acestea. Spectacolul confruntă publicul cu realitate aflată la limita dintre „how to be…” şi „be yourself!”. De un comic savuros, poate chiar grotesc „9 din 10” pune pe masa o temă puternică, critică standardele actuale de perfecţiune și îndemnă la asumare propriei identități.

Artistic team

Voice: Bianca Pintea
Directed by: Leta Popescu
Dramaturgy: Ana Cucu Popescu
With Oana Hodade, Doru Taloș, Oana Mardare


Photo credit: Robert Puțeanu


Festivals

Fest Tin Caracal (iunie 2014)
Fringe Festival Sibiu (iulie 2014)
Teatru Ariel, Tîrgu Mureș (iulie 2014)
Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe (octombrie 2014)
RestART & Music Festival Satu Mare (decembrie 2014)
Festival – 25 De Ore De Teatru Non Stop – Sibiu (aprilie 2015)
Oha Beach, Mamaia (august, 2015)
Theaterstock International Arts Festival Bacău ( august 2015)
Zilelor Castelului Banffy, Bonțida (august 2015)
Festivalul de teatru PLEDEZ PENTRU TINE(ri), Piatra Neamț (octombrie 2015)
Festival des aktuellen europäischen Theaterschaffens, Viena (octombrie 2015)
ANTAGON Festival, Timișoara (octombrie 2015)

Reviews

„Spectacolul culminează cu scena acid ironică a concursului de televiziune pe teme de cultură motivaţională, dezamorsată de momentul final, de sinceritate netrucată, în care performerele îşi expun fragilitatea umană reală, personală. E un moment ce degajă nota de adevăr a temei spectacolului, un spectacol care nu vrea altceva decât să râdem împreună de excesele lui politically correctness şi să regăsim frumuseţea fragilităţii umane şi curajul de a rămâne noi înşine.”

Oana Cristea Grigorescu – Teatrul-Azi.ro – „9 din 10 rămânem oameni”

„9 din 10 e un spectacol care te motivează prin stilu-i demotivaţional să-ţi vezi de ale tale, să te confrunţi cu ale tale franc, ascunzându-ţi totuşi ca până acum cele rele şi grele şi supravieţuind conştient cu toate metehnele în cârcă.”

Diana Câmpean – RevistaBulevard.ro – 9 din 10 oameni ar trebui să vadă spectacolul “9 din 10”

„Spectacolul nu răspunde întrebării „Cine e de vină pentru această mentalitate?”, doar pune publicul față în față cu efectele „rețetelor” de socializare și rezultatul este de un comic savuros, poate chiar grotesc pentru cei care se recunosc în situațiile prezentate.”

Alexandra Chițu – LiterNet.ro – „Reacţie Reciprocă – 9 din 10 la Reactor”

„9 din 10 este un spectacol reuşit în primul rând la nivelul unei receptări imediate, nu este încărcat de tezism şi nu atacă în nicio direcţie politică.(…) 9 din 10 nu este doar pentru consumatorii de cărţi motivaţionale, ci şi pentru justiţiarii care nu realizează că repetă, la altă scară, aceleaşi dihotomii. Nimeni nu e mai bun, nimeni revoluţionar, nimeni deloc încorsetat.”

Beatrice Lăpădat – LiterNet.ro – „Managementul succesului vs. poetica eşecului”