Call It Art!

texte contemporane

premieră:  27 aprilie 2016

Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj-Napoca

Intenția regizoarei

„Call It Art!” a început ca o căutare personală în ceea ce privește receptarea artei contemporane din mai multe perspective. Într-un final, am ajuns la șase episoade. Șase scene, șase acvarii interactive, șase culori tari și multe opere de artă. Invit publicul să cunoască arta conceptuală printr-o cheie parodică. „De prea multe ori refuzăm să încercăm să înțelegem”, spune unul din personajele noastre. Și acest lucru încerc și eu să îl spun, invitând publicul teatrului național să se împrietenească cu contemporaneitatea. Iar prietenia se creează, de cele mai multe ori, pe bază de umor.

Sinopsis

Call it art! problematizează teatral una din marile întrebări cu care se confruntă civilizația și cultura contemporană: ce mai este arta astăzi? sau mai bine zis când este Artă ceea ce ni se spune că ar fi artă? Spectacolul pornește de la ideea interacțiunii cu publicul, care este invitat să-și exprime preferința pentru una din cele șase opere de artă. Deși ordinea intrării lor în scenă poate fi aleatorie, prelegerile despre arta contemporană (unde Marcel Duchamp ori Damien Hirst ocupă un loc de oanoare), momentele de performance, emisiunile televizate împotriva „artei” contemporane, interviurile cu artiști plastici, licitațiile, participă toate într-un mod extrem de comic și inteligent la căutarea unui răspuns dincolo de fanatismul extremelor pro sau contra. Iar spectatorul… trebuie să-și aleagă tabăra.

Echipa

concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu
text: Alexa Băcanu
regia: Leta Popescu
scenografia: Cristian Rusu
mişcarea scenică: Sinkó Ferenc
video: Lucia Mărneanu, Alexandru Lupea

maestru de lumini: Jenel Moldovan
muzica: Dan Aga
cu: Miriam Cuibus, Ramona Dumitrean / Patricia Brad, Elena Ivanca, Miron Maxim, Bogdan Rădulescu
producător: Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj


credit foto: Nicu Cherciu


Participări la festivaluri:

Reuniunea Teatrelor Naționale la Chişinău, septembrie 2016

Cronici

În final, suntem anunțați solemn: „Acesta nu a fost un performance, a fost teatru. Decizia este a dumneavoastră”. Sala plina izbucnește spontan în aplauze, actorii sunt chemați de mai multe ori „la rampă” și, parcă, nici lor nu le vine să creadă că le-a reușit tuturor o pertinentă și frumoasă reprezentație… cu „discuții despre arta contemporană”. Binemeritat, pentru că au dovedit inventivitate artistică, o plăcere deosebită de a-și juca rolurile și ale schimba, ceea ce demostrează că textul i-a „implicat” sufletește și pe ei. Da, acesta e, cu adevărat, teatru!

Eugen Cojocaru, Tribuna, nr.330, E teatru să vorbești despre arta de azi?!

O „pată de culoare” binevenită în această ediţie de festival, este savurosul demers umoristic la adresa modului cum este percepută arta modernă, cu titlul Call it art!, semnat de regizoarea și scenarista Leta Popescu.

Ion Parhon, Revista Scrisul Românesc, nr.11, În căutarea autorului, la Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Call it art! este un spectacol cu secvențe de teatru viu și atașant, bazat pe scenariul foarte documentat al Alexei Băcanu despre arta modernă, mâna regizorală proaspătă și viguroasă a Letei Popescu și dăruirea interpretativă a actorilor Miriam Cuibus, Patricia Brad, Elena Ivanca, Miron Maxim, Bogdan Rădulescu.

Mariana Ciolan, în Revista Teatrală Radio, În căutarea autorului, la Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Call It Art! nu este interactiv (deşi conţine un moment savuros de joc cu publicul, pus să ghicească între picturile unor copii şi cele aparţinând unor artişti contemporani), ironizând alegerea scenariului simulată în alte spectacole (…). E artă teatrală activă, deoarece spectacolul intenţionează să schimbe perspectiva publicului, să deplaseze preconcepţii, să zdruncine viziuni. Nu s-a luat în calcul, strict în formularea conceptului, diversitatea posibilă a publicului, spectacolul nu e pregătit pentru publicuri diferite de publicul-ţintă (ce nu agreează şi respinge arta contemporană pentru că nu o înţelege). În acelaşi timp, performance-ul e o mostră de devised theatre, în sensul că actorii contribuie la replicile de scenă.

Dana Țabrea, Ziarul de Iași, Call It Art!