Leta Popescu

Leta Popescu (n. 1989, Galați – RO) activează pe scenele din România începând cu anul 2013. Montează în teatrele naționale din Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, în Teatrul Figura Gheorgheni și Gong-Sibiu. Lucrează concomitent la Reactor-Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G-Târgu Mureș, Replika-București.

E interesată de dramaturgia autorilor contemporani de limbă română și maghiară, dar dramatizează și singură proză/poezie din același univers. Autorii dramatici cu care a colaborat sunt: Elise Wilk, Peca Ștefan, Alexa Băcanu, Mihaela Michailov, Nicoleta Esinencu, Ana Cucu Popescu, Alexandra Pâzgu, Gabriel Sandu, cărora li se alătură în proiectele viitoare Maria Manolescu.

Leta Popescu își creează propriile proiecte regizoarale, cum ar fi „De la proză la spectacol”, proiect în care sunt dramatizați autori contemporani români și din care au rezultat spectacolele „Sfârșit” (proză de Florin Lăzărescu), „Poker” (Bogdan Coșa), „Ghinga” (Dan Coman). Proiectul aflat în derulare se numește „Colaj” și include alte trei spectacole în pregătire pentru 2019-2020: (IN)VIZIBIL, (IN)CREDIBIL, (IN)CORECT

Leta abordează în spectacolele sale teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant/tezist, ci încercând să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică.

Spectacolele Letei Popescu sunt selectate pe parcursul anilor în festivaluri importante din țară, din care se menționează: Festivalul Național de Teatru București, FEST-FDR Timișoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festvalul de Teatru Piatra Neamț, Festivalul Temps d’Images Cluj.

BIOGRAFIE

Leta Popescu începe să fie interesată de teatru la vârsta de 12 ani când urmează diferite cursuri de actorie în Galați. Liceul cu profil uman și cu aer boem, Alexandru Ioan Cuza, creează mediul propice pentru cât mai multe activități în zona teatrală. Treptat începe să scrie piese de teatru și apoi să le regizeze. Merge la București în weekend pentru a vedea diverse spectacole și face naveta la Brăila, oraș care avea să îi deschidă și mai mult universul spectacular. Scrie, joacă, regizează și alege în final regia. La 19 ani se mută la București, unde nu trece cu succes examenele de admitere la UNATC, așa încât la 21 de ani se mută la Cluj. Se împrietenește greu dar definitiv cu atmosfera din Ardeal, unde începe să cunoască locuri și oameni cu care întreține relații de durată în domeniul artistic.

Finalizează studiile de regie teatru la Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Teatru și Film Cluj, nivel licență (2013) și nivel master (2015). Începe studiile doctorale în 2017 cu teza în lucru „Funcții și disfuncții în teatrele de repertoriu. O perspectivă regizorală asupra construcțiilor repertoriale din România 2010-2020”. 

Statement artistic
Apariții
Scrieri

 credit foto: Andra Salaoru, Ioana Ofelia, Irina Iacob, Robert Puțeanu.