Ghinga

de la proză la spectacol

premieră: 6 februarie 2015

Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca

Intenția regizoarei

Am găsit în povestea lui Dan Coman o critică a sistemului educațional. Am optat pentru semnalul de alarmă tras asupra îngurgitării forțate a artei contemporane în toate mediile care au legătură cu educația și cultura. Suntem în fața obsesiilor neamului nostru: ridicarea pe piedestal a poetului, integrarea forțată și chinuită a modelelor europene/occidentale, religia și ortodoxismul fără margini etc. Povestirea aleasă a devenit, astfel, o radiografie a poporului român reprezentat pe de o parte de oamenii de la țară și pe de alta, de tânătul artist, poet de la oraș.

Sinopsis

La insistențele unei învățătoare din comuna Ilva Mică, județul Bistrița-Năsăud, poetul Dan Coman acceptă să facă o vizită la școala din localitate pentru o întâlnire cu elevii clasei a cincea. Drumul din Bistrița până la Ilva cu o Dacie veche și primirea  oaspetelui de către autorități, „așa cum se cuvine” amână considerabil momentul întâlnirii cu cei mici. Ajuns într-un final în sala de clasă, poetul se află pus în fața unei surprize ale cărei dimensiuni cresc până aproape de granițele realității. O relatare intimă, personală, din perspectiva poetului, despre întâlnirea poeziei contemporane cu tradițiile neamului.

Echipa

Regie*:
Partea I: Drumul – Valentina Gabor
Partea a II-a: Serbarea – Leta Popescu
Partea a III-a: Violul – Andrada Lazăr
Dramaturgie: Oana Hodade și Valeriu A. Cuc
Scenografie: Brândușa C. Bălan

Regie muzicală: Răzvan Krivach
Cu: Doru Taloș, Cristina Bodnărescu, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alex Tatu, Boglarka Veligdan.
Copii: Maya Kovács, Mira Naiba, David Chiorean, Ștefi Petriș, Sebastian Topan, Elise Guțan Florian, Aprilia Pogăcean, Darie Naiba, Alex Lucăcel, Mayanna  Bartalus
Figurație (dansatori): Cristian Vincze și Eugen Nicoară
Producător: Asociația Reciproca în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune și Fabrica de Pensule

*Conceput ca un experiment al anului II de master regie, Ghinga are trei regizori ce au lucrat fiecare la câte un capitol al spectacolului. Leta Popescu semnează capitolul central și coordonează întregul proiect.


credit foto: Robert Puțeanu


Cronici

„Textul combină cu mare inteligenţă fragmente narative din povestirea lui Dan Coman, dar şi un florilegiu de poeme ale autorilor din aceeaşi generaţie şi cu estetici asemănătoare cu cea a lui Dan Coman, construit cu subtilitate pentru scena serbării (regizată de Leta Popescu), în care evoluează nu mai puţin de zece elevi, între 4 şi 13 ani.”

Miruna Runcan, Observatorul Cultural, „ Reactor şi Reciproca. Alternativele programatice, etic-estetice”

„Punct culminant al spectacolului, serbarea copiilor actori, este şi scena regizată de Leta Popescu. Copiii recită poeziile lui Dan Coman din volumul Ghinga, basculează fabula în metaforă. Retrăim falsul festivism, ospitalitatea agresivă ce nu reuşesc să ascundă indiferenţa societăţii faţă de artist.”

Oana Cristea Grigorescu, Radio Cluj „ Cu vorbele afară din mine”

„Adaptarea scenică a povestirii „O întâlnire cu cititorii” care apare în cartea lui Dan Coman “Irezistibil” face furori la Fabrica de Pensule din Cluj! „Acolo, la Fabrica de pensule din Cluj, niște oameni foarte tineri și extrem de talentatți s-au gîndit să pună în scenă Ghinga, După ce am văzut piesa, a început chiar să-mi placă povestirea. Habar n-aveam ce mișto poate să fie! Trei regizoare – Leta Popescu, Andrada Lazăr, Valentina Gabor – șase actori (unul dintre ei, Doru Mihai Talos – senzațional), 10 copii, un tînăr poet, Valeriu A. Cuc – au gândit totul. A fost foarte frumos. Măgulitor. Pentru cîteva ore am prins curaj…” a povestit Dan Coman într-un interviu despre piesa de teatru pe care a revăzut-o şi zilele trecute, la Cluj.”

Ioana Bradea, bistriteanul.ro „Ghinga lui Dan Coman a fost pusă în scenă la Cluj”