Hideg

Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról

(ro. FRIG. Patru întâmplări neadevărate din Gheorgheni)

texte contemporane

premieră: 27 martie 2018

Teatrul Figura Studio, Gheorgheni

Intenția regizoarei

Nu există oraș fără povești, cum nu există oraș fără istorie. Nu există oraș fără iubire sau singurătate cum nu există oraș fără umor sau crime. Nu doar prin documentare și știri putem să înțelegem o comunitate. Inventarea poveștilor pornite sau nu din realitate, vorbesc tot despre noi. Dar nu prin statistici și date reale, ci printr-o atmosferă a locului. Și totuși…de ce 4 întâmplări neadevărate despre Gheorgheni ? Poate pentru că aici lumina bate altfel.

Sinopsis

Frig e un spectacol care invită locuitorii din Gheorgheni să se regăsească în cele patru povești melancolice, comice și misterioase. În lumina felinarelor stradale, aflăm povestea patinoarului și a echipei de hockey din Gheorgheni. Aflăm ce întâlniri ciudate au loc la -50 de grade și ne întrebăm unde e mai frig: aici sau la Miercurea Ciuc? Printre altele, vorbim despre dispariții misterioase, despre izvoare de apă minerală și câmpuri nesfârșite de cartofi; suntem puși față în față cu o lumină albastră care aduce tinerețe veșnică. Spectacolul nu poate fi încadrat într-un gen anume, dar sigur veți întâlni elemente de groază, dragoste, mister și chiar… SF.

Echipa

Text: Elise Wilk
Traducere: Czegő Csongor
Regie: Leta Popescu
Scenografie: Török Réka
Muzică: Bocsárdi Magor
Cu: Moșu Norbert-László, Vajda Gyöngyvér, Máthé Annamária, Boros Mária, Tamás Boglár, Kolozsi Borsos Gábor, Bartha Boróka, Faragó Zénó


credit foto: Marius Șumlea

Participări la festivaluri

Festivalul de Teatru  Piatra Neamț, septembrie 2018
Festivalul dráMA Odorheiu Secuiesc, septembrie 2018

Cronici

Înainte de toate, Leta Popescu creează spectacole oneste în raport cu trăirile și experiențele personale de viață într-un mod asumat, ceea ce rezultă în creații bogate în expresie, tratând subiecte sensibile cu detașare, umor și responsabilitate față de privitor.”

Cristi Gheorghe – revista Scena – Arhivele insecurității emoționale pe scena Teatrului Tineretului