(IN)CREDIBIL

colaj

premieră: 04 mai 2019

 Teatrul Național Timișoara

audiență: +16 ani

Intenția regizoarei

Mi-am dorit încă de la început crearea unei lumi bizare și ludice prin care să vorbim despre ratare. I-am ales pe Mihaela Michailov, Peca Ștefan și Elise Wilk, cărora m-am alăturat și eu ca autor dramatic și am construit o lume comună. Textele noastre au personaje care nu se întâlnesc niciodată, dar toate trec prin aceleași locuri, privesc același apus, ascultă același radio și urmăresc același vlog. Doar că se raportează diferit, așa cum toți ne-am raportat diferit la tema propusă. Aș zice că regia, scenografia și luminile aduc toate cele 4 stiluri diferite de text la un numitor comun. Am creat împreună cu Oana Micu și Lucian Moga un spațiu care să se potrivească tuturor: are un pic de mister (inspirat din scena Elisei Wilk), un pic de poezie (inspirat de scena Mihaelei Michailov), un pic de tehnologie (de la Peca Ștefan) și un pic de bizarerie, de absurd, de la mine. Povestea e relevantă pentru spectator pentru că îți crează mai multe piste de interpretare și de regăsire. Te poți oglindi ușor într-o situație pentru că ea nu e prezentată cu iz de adevăr unic. E important ca spectatorii să simtă tandrețea cu care am lucrat noi la crearea acestor personaje.

Sinopsis

Acțiunea se petrece într-un oraș imaginar, într-un timp imaginar. Undeva pe lângă noi, cândva aproape. Suntem într-un viitor atipic. Nu e unul riguros în care lucrurile funcționează perfect. E unul în care s-a închis televiziune și ascultăm la Radio Unic  frământările lumii. În acest timp  ne uităm la un Vlog cu oameni ca noi care sunt urmăriți.  Viitorul e unul în care umanitatea nu dispare. Doar felul nostru de a ne raporta la noi înșine e diferit. Dar foarte posibil.
(In)Credibil, prin poveștile sale, fixează în timp și spațiu 11 variațiuni pe tema împlinirii și a ratării individuale și colective, și propune un moment de reflecție asupra responsabilității în evoluția – sau involuția – lumii în care trăim. Patru povești, patru micro-istorii, scrise de patru autori, Mihaela Michailov, Peca Ștefan, Leta Popescu și Elise Wilk. Spectacolul este o frescă a lumii prezente în care ratarea este exclusiv produsul vulnerabilității noastre. Personajele din această comedie amară caută să-și crească nivelul de fericire în cel mai la îndemână mod, respectiv mint și se mint încontinuu, căci minciuna este un drog inedit, contemporan.

Echipa

de Mihaela Michailov, Peca Ștefan, Leta Popescu, Elise Wilk
regie: Leta Popescu
scenografie: Oana Micu
light design: Lucian Moga
cu: Paula Maria Frunzetti, Ion Rizea, Cristian Szekeres, Romeo Ioan, Ana Maria Pandele,
Matei Chioariu, Alina Ilea, Costa Tovarnisky, Bogdan Spiridon, Irene Flamann Catalina, Mirela Puia

credit foto: Virgil Simonescu


Cronici

„Subtilitatea prin care mixează diferitele motive și leitmotive rămâne atuul cel mai savuros al regizoarei. (…) Grea misiune pentru regizoare să unifice texte scrise de autori diferiți, cu teme diferite, cu stiluri diferite, cu personaje fără legătură. În cea mai mare parte, pariul i-a reușit.”

Cristina Rusiecki – revista Cultura – Colaj modern și texte clasice

„Incredibilul „InCREDibil” reprezintă un labirint al fericirii, care analizează cu minuțiozitate, din nenumărate unghiuri și o infinitate de perspective acest sentiment intangibil: nu sunteți „singurii singuri”. Fericirea pare să fie, în mod paradoxal, atât scopul primordial, cât și frica supremă (…). Răutatea, invidia, frustrarea, duplicitatea și minciuna reprezintă principalii factori distructivi atât ai sinelui, cât și ai celor din jurul nostru, asigurându-ne drumul spre distrugere, frustrare și eșec. Toate acestea sunt prezentate printr-un ambalaj colorat țipător, unde se adaugă nelipsitul spirit ludic, râsul fiind salvarea eternă a existenței, care nu trădează niciodată.”

Oana Karina Lugojan – emotionaltheatral.wordpress.com – Metafora singurătății