Dispariția

teatru pentru adolescenți

premieră: 21 septembrie 2015

REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca

Intenția regizoarei

Consider absolut necesar ca generația noastră să participe la crearea propriuli public prin proiecte de interes pentru adolescenți sau copii. Și cum altfel poți câștiga un public dacă nu adresându-i-te direct?
Pentru spectacolul „Dispariția” am fost în licee și am vorbit cu tinerii. Am organizat ateliere și am cunoscut mulți liceeni în contexte erxtra școlare. Le-am aflat fricile, speranțele și părerile pe care le au față de sistemul de educație din care fac parte. Împreună cu echipa, am dezvoltat un spectacol care să le demonstreze tinerilor că au motive să fie nemulțumiți și că armele de care se pot folosi sunt curajul și imaginația.

Sinopsis

Pornind de la un eveniment concret, dispariția unui elev, spectacolul urmărește reacțiile, relațiile și modul de raportare la lume a cinci adolescenți aduși împreună de circumstanțe și nu de afinități. Deși în ierarhia clară a liceului aceștia ocupă locuri fixe, diferențele dintre ei sunt superficiale – dincolo de ele,
sunt uniți de aceeași perspectivă asupra figurilor de autoritate care îi limitează, asupra educației care vrea să îi modeleze după un anumit tipar, asupra mass-media care oferă spectacole absurde în căutare de rating.

Echipa

text: Alexa Băcanu
regia: Leta Popescu
cu: Carina Bunea, Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Endre Racz/Csepei Zsolt, Timea Udvari
producător: Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Asociația Reciproca și Asociația Váróterem Projekt

*Spectacolul face parte din proiectul TeenSpirit, platformă a spațiului cultural Reactor de creație și experiment CLUJ, dedicată adolescenților, care are ca scop apropierea acestora de cultura și educația alternativă.


credit foto: Robert Puțeanu

Participări la festivaluri

Centrul de Teatru Educațional Replika București, în cardul TROC – rețea de teatru educativ, martie 2016
Teatrul de Nord Satu Mare, în cadrul turneului TeenSpirit #2, aprilie 2016
FITPTI – Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, octombrie 2016