Totul e foarte normal

teatru pentru adolescenți

premieră: 15 decembrie 2017

Centrul de Teatru Educațional Replika, București

Intenția regizoarei

Am fost invitată de către Centrul Educațional Replika într-o rezidență artistică alături de dramaturgul Alexa Băcanu. În cadrul rezidenței am ales o temă de cercetare importantă pentru România, dar mai ales una care se pliază pe profilul gazdelor. Am ajuns împreună la tema „comunicarea în familie”, apoi la tema „educația sexuală”. Într-un final am unit cele două teme și a ieșit un spectacol: Totul e foarte normal. Spectacolul se concentrează pe două direcții: comunicare între preadolescenți și părinții lor și dezbatere despre educația sexuală în școlile din țara noastră. 

Sinopsis

Spectacolul vorbește despre o vârstă a schimbărilor fizice, emoționale și intelectuale care se petrec la începutul adolescenței. Spectacolul e dedicat părinților și copiilor cu vârste între 11 și 15 ani și încearcă, prin participarea lor activă, să ușureze comunicarea dintre generații, abordând în același timp teme care ne interesează pe toți: cât de importantă e educația sexuală în școli, de unde mai află azi copiii despre corpul lor, cât de înțeleși se simt și câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă. Scopul este acela de a stimula dialogul între părinți și adolescenți și de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăție și rușine care însoțesc de multe ori descoperirea identității sexuale.

Echipa

Texte de întreaga echipă
Dramaturgie: Alexa Băcanu
Regie: Leta Popescu
Scenografie: arh. Gabi Albu
consultant psiholog: Carmen Anghelescu
Cu: Viorel Cojanu, Silvana Negruțiu


credit foto: Andrei Runcanu, Dragoș Dumitru


Participări la festivaluri

Festivalul Național de Teatru, octombrie 2018
Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, octombrie 2018
Festivalul de Teatru Tânăr Sibiu, noiembrie 2018

Cronici

Spectacole ca Totul e foarte normal – adresat preadolescenților (adică 10-15 ani) – sunt super ocazii pentru crearea unui mediu intim și friendly în care copii, părinți și profesori se pot deschide în fața tabuurilor. Pentru unii poate fi scânteia care aprinde dialoguri pe teme sensibile.

Ionuț Dulămiță – Scena9 – Totul e foarte normal

În Totul este foarte normal, regizoarea Leta Popescu a gîndit un spectacol participativ, destinat tinerilor între 11 şi 15 ani, în care pune adulţii şi copiii să dezbată, sub forma unui joc, ideea de educaţie sexuală în şcoli. Copiii şi părinţii lor sînt separaţi şi aşezaţi în oglindă. Actorii Silvana Negruţiu şi Viorel Cojanu invită publicul la joc.

Oana Stoica – Dilema Veche – Educație sexuală